MALMO OPEN 2013 – USPESI TAKMIČARA

VELIKI USPEH OSOBA SA INVALIDITETOM NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU U ŠVEDSKOJ 

Učesnici iz Srbije i ove godine postigli su veliki uspeh na sportskom takmičenju za osobe sa invaliditetom “Malme open 2013.” U veoma jakoj konkurenciji naši sportisti ovojili su osam medalja – četiri zlatne i četiri bronzane. Učestvovala je ekipa od 16 članova u organizaciji udruženja “Sve je moguće” koji su još jednom na delu pokazali da sa punim pravom nastupaju pod tim imenom.

Dvodnevna manifestacija okupila je oko 2500 učesnika iz cele Evrope i svakako je najveća sportska manifestacija na svetu osoba sa invaliditetom, odmah posle Paraolimpijskih igara. Održava se punih 36 godina u prvoj polovini februara u Malmeu, na jugu Švedske.

Zlatne medalje osvojili su;Teodora Stanković u plivanju na 100m., Nemanja Tadić u plivanju na 50 i 25m., Dušan Marisavljević u plivanju na 25m

IMG_6422Bronzane medalje su osvojili Šćepan Zorić u plivanju na 100m,Mitar Đokić u stonom tenisu,Ratko Vukobratović u stonom tenisu.Ratko (LALE) Vukobradović je osvojio i posebnu medalju za izuzetno sportsko ponašanje i džentlmenski stil na terenu za koji je dobio aplauz od svih prisutnih u hali.

Udruženje osoba sa invaliditetom “Sve je moguće”, iz Beograda, ima bogato iskustvo kada je reč o Malmo-open/u i već pet godina zaredom naši učesnici vraćaju se sa tog takmičenja okićeni medaljama, uprkos tome što praktično i nemaju posebne pripreme. Čvrsta volja i želja da se dostigne i ono što neki smatraju da je nemoguće, osnovni su preduslov za uspeh.

I ove godine imali smo svog predstvanika na Malmo-open/u, samo zahvaljujući entuzijazmu samih učesnika i ljudima dobre volje. Sistemske podrške za ovakve i slične projekte nažalpst još uvek nema, a rezultati koje postižu naši takmičari najbolja su preporuka svima koji žele da pomognu u budućnosti, ne samo kad je reč o učešću sportskim takmičenjima.

DSCN8107Što bolji rezultat na sportskom terenu jeste cilj, ali ove igre donose i nešto mnogo vrednije osobama sa invaliditetom – druženje, nova  poznanstva i osećanje da nisu odbačeni i da su ravnopravni članovi društva. Upravo je to ono što zemlju domaćina, Švedsku, čini posebnom i socijalno odgovornijom, iznad svih ostalih u Evropi, pa i u svetu.

Ovu manifestaciju za sada su podržali: Gradski sekretarijat za sport i omladinu-Beograd, domaćin-organizator FIFH u Švedskoj,G.Opština Stari Grad, Opština Zvezdara, Sportex-Arilje, Konimterm-Pančevo, Uniqa osiguranje, JP Lasta,Ardu Sport, BIP a i sami učesnici su učestvovali u plaćanju.

Svima se zahvaljujemo od sveg srca na pruženoj podršci!

Prilog iz jutarnjeg programa  RTS1 o ovoj manifestaciji pogledajte na:

Objavljeno u kategoriji Aktivnosti, Malmo open, Obaveštenja.